| 幾 乎 每 個 新 式 街 市 大 樓 , 都 設 有 熟 食 中 心 , 例 如 著 名 的 跑 馬 地 熟 食 中 心 、 九 龍 城 熟 食 中 心 , 不 單 止 街 坊 , 連 名 人 明 星 富 豪 也 來 捧 場 。 |
巴 閉 竹 升 麵 平 記
因 為 生 意 好 , 熟 食 中 心 內 的 食 店 大 部 分 好 「 串 」 , 不 是 「 唔 希 罕 」 傳 媒 訪 問 , 就 是 夥 計 態 度 惡 劣 , 平 記 就 是 表 表 者 。
假 日 去 一 坐 下 , 毫 無 表 情 的 夥 計 一 開 門 口 就 說 : 「 雲 吞 麵 要 等 三 十 分 鐘 喎 。 」 還 有 , 一 般 熟 食 中 心 檔 口 也 容 許 客 人 點 隔 籬 檔 口 的 食 物 , 但 平 記 只 做 鋪 前 的 五 六 多 張 , 坐 遠 一 點 的 話 , 夥 計 絕 不 會 把 麵 送 過 去 。
說 到 底 , 因 來 吃 麵 的 人 實 在 多 , 單 是 鋪 前 幾 張 已 經 做 唔 切 。 這 的 竹 升 麵 和 雲 吞 皮 , 也 是 老 闆 用 大 碌 竹 壓 成 , 此 技 術 在 港 幾 乎 失 傳 , 但 壓 出 來 的 麵 條 的 確 爽 滑 中 帶 彈 性 , 加 上 五 粒 「 細 蓉 」 , 一 粒 一 口 , 雲 吞 皮 比 BB 肌 膚 還 要 滑 , 裹 的 淡 水 蝦 及 肥 豬 肉 , 鮮 味 中 帶 肉 的 甘 香 , 滲 有 大 地 魚 味 。 湯 底 以 豬 骨 、 火 腿 、 左 口 魚 熬 成 , 清 甜 溫 潤 , 難 怪 連 周 星 馳 也 架 起 墨 超 來 幫 襯 。
「 早 排 有 個 鬼 佬 電 視 台 來 拍 , 個 主 持 一 頭 灰 髮 , 著 件 黑 皮 褸 , 翻 譯 話 佢 好 出 名 喎 , 我 都 唔 知 佢 係 乜 水 , 我 淨 係 識 Jimmy ( Jamie ) Oliver ! 」 ( 編 者 按 : 那 黑 皮 褸 人 其 實 是 國 際 著 名 美 食 作 家 Anthony Bourdain 。 )
地 址 : 大 埔 墟 街 市 綜 合 大 樓 2 樓 CFS12
電 話 : 2658 4567
營 業 時 間 : 6:30am-4pm
註 : 鋪 頭 不 定 期 休 息 , 宜 致 電 查 詢 。
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用 紙 包 蒸 飯 林 記
猜 個 謎 語 , 一 張 灰 色 沙 紙 , 鋪 在 上 , 夥 計 用 油 掃 把 油 掃 上 去 , 放 點 東 西 , 再 加 點 豉 油 , 熟 練 地 把 沙 紙 摺 摺 疊 疊 包 起 來 , 客 人 取 過 便 離 開 。
那 東 西 是 什 麼 ? 林 記 點 心 的 蒸 飯 是 也 ! 她 本 身 供 應 各 式 點 心 , 水 準 中 規 中 矩 , 但 人 人 必 吃 其 碗 仔 蒸 飯 。 更 有 不 少 人 外 賣 , 老 闆 便 將 蒸 飯 用 紙 包 成 一 , 方 便 客 人 帶 走 。
林 記 的 碗 仔 蒸 飯 在 大 埔 非 常 有 名 。 用 阿 媽 年 代 的 飯 碗 , 放 上 生 米 及 水 , 放 進 籠 蒸 至 八 成 熟 , 再 放 入 排 骨 或 牛 肉 餅 , 再 蒸 一 會 , 蒸 飯 便 出 爐 。
飯 送 上 來 , 加 點 豉 油 , 趁 熱 吃 , 米 飯 熱 呼 呼 的 粒 粒 分 明 , 乾 身 、 煙 韌 , 飯 是 用 泰 國 香 米 蒸 的 , 怪 不 得 米 香 那 麼 濃 。 最 喜 愛 這 的 豉 油 , 用 老 抽 及 冰 糖 調 製 , 甜 甜 的 , 撈 飯 一 流 。 排 骨 雖 不 是 新 鮮 豬 肉 , 但 也 是 成 本 較 大 陸 豬 高 的 巴 西 靚 貨 , 肉 質 爽 滑 , 以 $11 一 碗 來 說 , 不 能 太 苛 求 了 。
地 址 : 大 埔 墟 街 市 綜 合 大 樓 2 樓 CFS8-9
電 話 : 不 設 電 話
營 業 時 間 : 4:30am-3pm
註 : 茗 茶 $2/ 位
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獨 沽 一 味 魚 蛋 粉 欽 記
每 次 有 客 人 來 欽 記 , 阿 姐 就 會 過 來 問 : 「 食 咩 ? 」
你 可 別 中 招 ! 皆 因 這 獨 賣 魚 蛋 粉 , 熟 客 只 會 答 「 魚 蛋 粉 或 兩 溝 ( 即 粉 溝 麵 ) 」 , 要 是 生 客 「 唔 覺 意 」 回 了 句 「 牛 丸 米 」 , 就 俾 阿 姐 省 到 一 面 屁 : 「 呢 度 淨 係 賣 魚 蛋 粉 ! 」 「 咁 要 淨 魚 蛋 。 」 「 無 得 淨 食 , 一 定 要 粉 或 麵 。 」 「 哦 … … 咁 就 魚 蛋 粉 啦 … … 」
欽 記 如 此 招 積 , 因 魚 蛋 水 準 在 大 埔 數 一 數 二 。 魚 蛋 細 細 粒 白 口 雪 口 雪 , 有 魚 鮮 味 , 不 會 偏 鹹 或 勁 多 味 精 。 她 從 不 接 受 傳 媒 訪 問 , 有 次 跟 阿 姐 聊 起 , 她 才 露 了 口 風 說 魚 蛋 是 老 闆 謝 生 每 日 用 新 鮮 大 門 鱔 、 鮫 魚 起 肉 打 成 , 不 會 加 九 棍 或 滑 仔 , 貪 前 兩 者 的 肉 質 結 實 , 做 出 來 魚 蛋 不 會 腍 身 。
至 正 是 每 碗 粉 也 送 上 一 厚 一 薄 炸 魚 皮 兩 片 , 薄 的 脆 得 像 薯 片 , 厚 的 像 在 吃 麻 花 。 聽 說 炸 魚 皮 是 交 來 的 , 因 欽 記 用 的 門 鱔 太 大 條 , 魚 皮 過 韌 , 不 適 宜 炸 。 河 粉 是 大 埔 老 字 號 英 記 粉 麵 供 應 , 十 分 滑 溜 。 湯 頭 以 白 胡 椒 、 豬 骨 及 魚 骨 熬 成 , 有 胡 椒 清 香 。 吃 魚 蛋 粉 , 配 鄰 鋪 蘇 記 茶 檔 的 凍 檸 茶 更 是 一 絕 , 夥 計 還 預 先 把 檸 檬 篤 好 , 夠 細 心 。
地 址 : 大 埔 墟 街 市 綜 合 大 樓 2 樓 CFS36
電 話 : 不 設 電 話
營 業 時 間 : 8am-4pm
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自 攜 海 鮮 粥 良 記
整 個 熟 食 中 心 , 有 兩 三 間 粥 店 , 但 我 只 去 良 記 老 闆 一 哥 那 間 , 因 這 獨 賣 海 鮮 粥 , 客 人 可 先 到 街 市 海 鮮 檔 買 料 , 再 取 來 炮 製 。
別 以 為 煲 海 鮮 粥 將 材 料 通 通 放 進 去 便 是 。 一 哥 話 齋 , 不 同 海 鮮 烹 調 時 間 不 一 , 例 如 蟹 難 熟 , 要 放 先 , 接 蜆 、 蝦 一 齊 放 , 魚 最 後 放 , 待 魚 七 成 熟 即 離 火 , 這 樣 魚 上 桌 時 就 剛 剛 熟 。
粥 底 也 不 能 馬 虎 , 每 朝 凌 晨 三 點 落 鋪 開 始 煲 , 除 了 用 來 煲 粥 口 感 特 別 香 滑 的 雙 羊 米 外 , 還 加 入 腐 竹 、 陳 皮 、 魚 骨 來 熬 足 三 小 時 , 夠 晒 火 喉 , 怪 不 得 粥 入 口 又 綿 又 滑 , 用 來 滾 海 鮮 粥 , 味 道 更 特 別 鮮 美 。
買 海 鮮 的 話 , 推 介 樓 下 街 市 的 勝 記 , 選 擇 多 , 海 鮮 夠 生 猛 , 跟 老 闆 說 是 一 哥 介 紹 , 還 可 計 平 一 點 , 買 得 少 亦 不 拘 。 他 教 路 , 鮑 魚 及 魚 煲 粥 味 道 最 匹 配 , 買 蟹 不 要 貪 貴 買 膏 蟹 , 反 而 用 水 蟹 煲 粥 更 鮮 甜 。 蟹 不 宜 配 鮮 魷 , 配 蟶 子 、 大 蜆 等 貝 殼 類 便 最 夾 。 一 般 來 說 , 自 攜 海 鮮 煲 粥 , 兩 斤 以 下 海 鮮 每 窩 收 二 十 元 加 工 費 。 嫌 麻 煩 的 , 可 請 一 哥 代 購 , 不 額 外 收 費 , 方 便 快 捷 。
地 址 : 大 埔 墟 街 市 綜 合 大 樓 2 樓 CFS26
電 話 : 2638 5897
營 業 時 間 : 6am-4pm
註 : 自 攜 海 鮮 煲 粥 , 每 位 收 粥 底 費 $10 。
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啪 啪 啪 ! 啪 啪 啪 ! 每 朝 十 一 點 , 東 記 廚 房 就 傳 來 阿 姐 的 啪 豬 扒 聲 , 單 聽 聲 音 , 就 知 手 勢 強 而 有 力 , 怪 不 得 這 的 炸 豬 扒 鬆 化 軟 腍 , 阿 姐 功 勞 不 可 沒 !
炸 豬 扒 是 東 記 的 招 牌 。 豬 扒 雖 用 雪 藏 貨 , 但 選 澳 洲 的 , 成 本 比 大 陸 、 巴 西 貴 三 成 , 好 處 是 較 有 肉 味 。 沾 上 薄 薄 炸 漿 炸 , 食 落 脆 而 不 膩 , 半 吋 厚 的 大 豬 扒 鬆 化 無 比 , 肉 質 嫩 滑 不 。 炸 豬 扒 做 得 好 , 因 全 是 生 炸 , 為 免 放 得 久 變 乾 身 , 每 次 只 炸 七 八 件 , 賣 完 再 炸 , 所 以 豬 扒 咬 開 還 有 肉 汁 。
來 吃 豬 扒 多 會 配 麵 , 這 店 還 細 心 地 把 豬 扒 及 麵 分 開 上 , 怕 豬 扒 浸 淋 。 麵 可 選 上 海 粗 麵 、 幼 麵 、 米 線 或 河 粉 , 以 上 海 粗 麵 最 好 賣 , 帶 麵 粉 香 , 是 老 闆 找 上 海 麵 廠 度 身 訂 做 的 。
女 士 們 , 柯 打 豬 扒 麵 時 切 記 說 「 扣 底 」 , 因 豬 扒 麵 出 名 「 抵 食 夾 大 件 」 , 每 碗 賣 二 十 元 , 有 兩 塊 大 豬 扒 , 加 上 盛 得 幾 乎 滿 瀉 的 上 海 麵 , 胃 口 小 一 點 也 吃 不 完 。 否 則 可 柯 打 雙 拼 , 價 錢 一 樣 , 有 一 塊 豬 扒 , 還 可 選 多 一 款 , 麵 的 分 量 則 減 少 一 點 , 剛 好 適 合 胃 口 小 的 人 。
地 址 : 大 埔 墟 街 市 綜 合 大 樓 2 樓 CFS27
電 話 : 不 設 電 話
營 業 時 間 : 9am-3pm
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米 香 十 足 缽 仔 糕 有 記
現 在 在 坊 間 吃 到 的 缽 仔 糕 , 大 多 口 感 死 實 , 或 者 一 味 甜 , 全 無 米 香 。 所 以 我 很 羨 慕 住 大 埔 的 朋 友 , 因 他 們 隨 時 可 吃 到 有 記 的 缽 仔 糕 。
有 記 的 缽 仔 糕 好 吃 , 因 老 闆 李 生 兩 夫 婦 , 三 十 多 年 來 堅 持 以 自 家 磨 製 的 純 粘 米 漿 製 作 , 不 溝 其 他 粉 , 入 口 特 別 有 米 香 。
來 一 趟 , 你 就 知 有 記 為 何 單 賣 缽 仔 糕 已 夠 賺 , 每 日 到 下 午 三 時 便 收 鋪 。 每 朝 六 點 開 鋪 起 , 已 不 斷 有 街 坊 來 買 糕 吃 , 所 以 老 闆 要 不 停 在 鋪 後 做 糕 , 磨 米 漿 、 煮 片 糖 、 蒸 紅 豆 , 再 蒸 糕 , 時 刻 無 停 手 。
假 日 中 午 繁 忙 時 間 , 店 前 經 常 有 十 多 人 在 排 隊 等 缽 仔 糕 出 爐 , 不 用 十 分 鐘 便 賣 光 一 盤 60 個 的 缽 仔 糕 , 所 以 十 次 有 八 次 買 的 都 是 燙 手 的 。 缽 仔 糕 表 面 平 滑 光 澤 , 是 老 闆 蒸 糕 火 候 控 制 到 家 之 故 。 咬 下 去 , 糕 柔 軟 中 帶 彈 性 , 帶 黃 糖 及 米 香 , 不 太 甜 , 粒 粒 的 天 津 紅 豆 更 增 加 了 口 感 。
地 址 : 大 埔 墟 街 市 綜 合 大 樓 2 樓 CFS20
電 話 : 不 設 電 話
營 業 時 間 : 6am-3pm
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