2009年9月14日星期一

TH / CWB 勝手的日式火鍋店 Shabu Shabu

由銅鑼灣利園往大球場方向的加路連山道,以往鋪頭多是汽車維修公司及陳年士多,近年漸漸變身為食街;一間名為「勝手」的日式火鍋店( Shabu Shabu)四個月前在這條街開張,主打日本和牛,成為中產食客的飯堂。
揭開「勝手」的賬簿,就知金融海嘯已成過去,全店只有十八個座位,但月賺二十萬元;老闆並非開食肆老手,他們是前有線娛樂新聞台主播黃子俊( Kenny)及公關出身的劉承輝( Tim),二人雖然邊學邊做,但已成為吸錢「勝手」。

從事娛樂新聞台主播四年的黃子俊,其間曾到過多個國際電影節採訪。他於○八年跟有線約滿後未有續約,之後與劉承輝合資搞火鍋生意。(《忽然一周》圖片)

每到中午十二時,「勝手」內的十八個位已經爆滿,記者提早一天以食客身份致電預約一位午膳,也只能安排到一時四十五分入座。聽到老闆向致電留位的客人說:「明天十二點十五分有兩個位,但你一點前要交枱,可以嗎?」午膳時段,多次有 Walk-in客想內進,都不得要領。有三位女士在門外久等,見有客人埋單,主動向老闆提出:「我哋三個人用兩個鍋都得 o架!」幾經屈就,才能進內。
「勝手」的賣點用「靚料」;曾在日本教書的 Kenny,開業前曾試過跟 Tim匿在家中,狂試廿款不同產地及部位的和牛,最後透過本地代理入宮崎和牛,店內的稻庭烏冬也從日本秋田縣直接入貨;而鋪頭最受歡迎的魚湯,是每日從街市購買十八條、每條重約一斤的魚,再加入鮮奶,以猛火熬數小時。食客 Ivan從加拿大回港放暑假,就是喜歡這兒的魚湯,兩個月已經幫襯了八次。

午餐少賺當宣傳

單是料靚不足以打響名堂,第二招是以抵食午餐作宣傳。「勝手」的晚市套餐最平要二百三十元,連加一,每位消費最少二百六十元,但午市套餐只是六十八元,已經可以品嚐到店內兩種主打食物,因此不少客人都覺得「抵食」。不過,午餐和晚餐是有分別的,除了前菜燒枝豆、湯底及甜品是一樣之外,主角就完全不同。晚市是每份八至十片的宮崎和牛的三角腩位,成本需一百二十五元;如要享用 A4級和牛的牛肩底部分,就得再加一百六十元成本價;而午餐只是一百克美國肥牛,成本每一百克三十五元;晚市用的乾身稻庭烏冬,成本二十元;午市時所用的急凍稻庭烏冬成本只需六元,晚市所用的配菜,蔬菜豆腐等分量都比午餐多一倍。
雖然午餐主菜成本較便宜,但由於人手、湯底、租金等是固定成本,即使午市套餐的定價由開業初期的五十八元上調至六十八元,毛利也只有兩成多,即一份賺二十元,比一般食肆四至五成毛利低。老闆為要做到更多生意,第三招就是不斷把午市的翻枱轉數加速,他們接到熟客來電訂位,都預先叫客人點菜,又會告知客人大概進食時間為一小時,令客人快來快去,一個午餐時段可做兩轉客。 Tim說:「做午市其實係當宣傳,因為如果啲客覺得午市做得好,除咗會介紹朋友嚟食之外,更加有機會改到晚飯時段嚟食。」

預計九月中開幕,位於銅鑼灣道的分店月租五萬。現時「勝手」所請的廚師,個個都對此店非常投入,更主動於下午落場時間跟 Kenny到新店研究廚房的裝修。

「勝手」所聘用的三位廚師,全部來自五星級酒店,其中廚師阿倫就替勝手研製出魚湯底。

戲肉在晚市

相反,由六時至午夜十二時的晚飯時段,毛利就有四成多,而且可做兩至三轉客。客人除了點一個套餐外,都會加一些串燒及清酒,該店有三十多種串燒選擇;有些是特色口味,如每串售三十六元的黑豚肉包泡菜,最平為鹽燒雞翼,每串二十四元,最貴有一百二十元的和牛串燒。晚市客人平均消費三百元以上。「試過有個客人唔叫餐,淨食串燒,五個人食咗三千幾蚊。」 Tim笑道。
像「勝手」這一類的「小店」,需要儲着一班「熟客」, Tim跟 Kenny亦很着重與客人打好關係,增加客人回頭幫襯的機會。這亦有見於店鋪的裝修,店內的座位設計成 U字形,像迴轉壽司般,服務員於兩行座位的中間進出,為客人落 order、傳菜及談天。「其實好多地方都可以食好嘢,客人覺得你好食都未必要翻頭幫襯你,所以我哋平時一有時間,都會同客人傾偈。」做開公關的 Tim,擅長交際。記者就曾經見過他於午市時與其中一枱客人「吹水」超過一小時,有次還結識了一名裝修師傅,「有次我話俾個做裝修的客知,鋪頭用咗百二萬裝修,佢聽到就話只要八十萬搞掂。嗰時我已經着手搞分店,就叫佢報埋價,新鋪大過現鋪三百呎,但佢都只係收我八十萬,又跟得足。」
這間新鋪同樣位於新進「食街」,位於天后的銅鑼灣道,同樣採用「勝手」的經營模式,不過就多了一間八座位的 VIP房,將於下週開張。與不少藝人熟落的 Tim及 Kenny說:「古巨基個助手,已經打電話嚟話,新鋪有房好,開張即刻嚟幫襯。」

晚餐

午餐

開業資料( 05/09)

裝修*$: 1,200,000
入貨:$40,000
租金#:$120,000
總投資:$1,360,000
*包括食具、器材
#兩個月按金一個月上期

每到正午時分,「勝手」鋪內總坐滿食客,侍應需不斷替客人上菜、加湯及落單。

為吸引更多途人注視,老闆特將門面設計成落地玻璃,並將餐牌放在門外。

紀曉華食評

紀曉華(右)除了活躍於各電視節目教觀眾煮餸外,他的另一身份是室內設計顧問。

本刊找來食家紀曉華( Walter Kei)到「勝手」試食,給予意見。 Walter甫坐下,便問了 Tim有關和牛分級數的問題, Tim回應:「唔……不如試食吓啲牛先。」


Walter:我本身唔係好鍾意食 Shabu Shabu,和牛肉味較少,肥膏多,所以一般來說煎會好食啲,因為可以食到啲油香。和牛唔係順紋理切,點都會起渣,所以美國牛肉會襯火鍋,我個人覺得好味啲。 Shabu Shabu正式食法係用清水,不過香港人鍾意變化,你哋個魚湯好飲,但分開飲就 OK,配埋牛肉就托唔出個牛味,因為牛先係主角,其實個湯會襯海鮮多啲。
四個湯底選擇已經夠,不過可以考慮其中一個轉做 Today's special,變化一下。
Tim:正宗嘅日本火鍋係用清水或者昆布湯底,我哋都有,但客人多數都揀魚湯。

稻庭烏冬
Walter:其實只要有錢,而家喺香港已經唔難食到稻庭烏冬。由於一般人都鍾意食晒啲牛肉同菜先食烏冬,湯底已經混晒味,未必能夠食出魚湯同烏冬的真正味道。如果想令你啲烏冬上得矜貴啲,可以喺客人食晒牛之後,再特登幫客人喺廚房用純魚湯煮烏冬,好似好尊重個烏冬,亦會令食客覺得矜貴啲。
Tim:唔,其實都可以,但啲客又好似鍾意自己火合多啲。

串燒
Walter:串燒其實唔使太多變化,香港人喺呢方面未係好新潮。不過而家好興玩鹽同 Dressing,洲際酒店都有一組專業的隊伍去全世界試食鹽,你可以考慮喺串燒上玩鹽。
Tim:其實我哋有好多款鹽,但真係冇時間試。

服務環境
Walter:同客人傾偈時,可以教啲客人食日本菜的知識或技巧,譬如和牛級數點分呀、清酒點飲呀,呢啲係 value added(增值)嚟 o架。
Tim:我哋有做 o架!
Walter:我建議你哋嘅燈可以再校暗啲,等客人傾偈舒服啲,坐耐啲。另外,要注意控制成本,第日要買廚房用具,可以去廣州嘅藍天酒店用品市場或深圳廚安居入貨,降低成本。
Tim事後向記者說:如果上大陸入貨,最多慳千零蚊,但車費時間都响番度啦。

開分店
Tim問:其實我哋嚟緊諗住開三間分店,你覺得會唔會太多?
Walter答:點止三間,淨係銅鑼灣、中環、佐敦、尖沙咀都唔止三區啦。其實你可以考慮吓將軍澳、沙田同元朗。尤其是元朗,好神奇,佢係一個「局食格」,啲人有錢,但又無出去外區活動,所以嗰區可以百花齊放。
Tim(面有難色):太遠喇。

後記

Tim認為 Walter並非是一位適合人選去評論:「佢都講明唔鍾意食日式火鍋」,因此對其意見抱有疑惑。相反,整個試食的過程沒有出過一句聲的 Kenny,對 Walter的意見十分受落:「幾好呀!講講吓食,又講埋生意。」